| +385 1 6311 140

Dva automobila i jedan lopatar

9 siječnja, 2018
Tatjana Žegarac Čorić

Neki dan hodam parkiralištem i gledam dva uredno parkirana automobila. Ista marka, isti tip, ista boja. Možda su i isto godište. Znam da su adrese upisane u njihove Prometne dozvole iste, iz iste smo zgrade. Sve je to nebitno.

Tada pomislim: Što ako je jedan u vlasništvu privatne osobe, a drugi u vlasništvu pravne osobe. E, to je bitno.

Znate li da je automobil u vlasništvu poduzetnika u nepovoljnijem položaju od istog takvog u vlasništvu privatne osobe? Ne znam zbog čega je to tako, no tako je. Je li razlika u površini? Je li razlika u lakšem samozapaljenju? Je li razlika u kvalitetnijem prijemu radio-valova? Nije. Razlika je u rogovima između običnog jelena i jelena lopatara. A svaki pravi lovac sanja imati trofej jelena lopatara.

Evo nekoliko podataka koji navode na to da je obrtnik, a pogotovo pravna osoba, pravi jelen lopatar:

  • Cijena parkirališnih karata – ako se dva osobna automobila s početka ovog teksta parkiraju u Gradu Zagrebu tijekom dana kao korisnici satnih parkirališnih karata onda i nema razlika. No, kada se parkiraju kao korisnici pretplatnih parkirališnih karata, tada je bitna razlika.

Primjerice, u II. zoni povlaštena parkirališna karta za fizičku osobu – stanara iznosi 40,00 kuna mjesečno, tj. 480,00 kuna godišnje. Za fizičku osobu – obrtnika iznos je 150,00 kuna mjesečno, tj. 1.800,00 kuna godišnje, a za pravnu osobu mjesečni iznos je 250,00 kuna odnosno na nivou godine to je 3.000,00 kuna.

  • Vatrogasni aparat – Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama u svom članku 95. razlikuje navedena dva automobila tako da jedan mora biti opremljen vatrogasnim aparatom, a pogađate, to je „osobni automobili u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe – jedan vatrogasni aparat od 1 kg“.

Ako nije, onda Zakon o sigurnosti prometa na cestama u svom članku 236. kaže da će pravna ili fizička osoba obrtnik biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna. A odgovorna osoba od 1.500,00 do 5.000,00 kuna.

  • Radio prijamnik – Ima li razlike u kvaliteti i uvjetima slušanja neke dobre pjesme s USB-a, CD-a ili radija u jednom od automobila iz ovog teksta? O, da, ima. Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji u članku 34. obvezuje sve pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnike i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost da moraju plaćati mjesečnu pristojbu za svaki U istom članku, kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu kao da imaju jedan prijamnik.

I kazne su različite ukoliko se ne prijavi prijamnik. Za fizičku osobu je novčana kazna 1.000,00 kuna, a za pravnu 5.000,00 kuna. Plus kazna za odgovornu osobu u iznosu od 2.000,00 kuna.

Udaljavam se s parkirališta i razmišljam želim li i ja biti jelen lopatar?

Adresa: Avenija Marina Držića 4, Zagreb
E-mail:
Tel: +385 1 6311 140
Fax: +385 1 6311 144
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 sati
Subota i nedjelja: zatvoreno
Pratite nas
Sva prava pridržana. | Powered by
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram