| +385 1 6311 140

Konačni obračun plaće

1 prosinca, 2017
Tatjana Žegarac Čorić

Prvi blog post započinjem završetkom poslovne godine. Nadala sam se da ću ranije početi s pisanjem, no toliko je bilo tema za blog da nisam znala od kuda krenuti. Obzirom da smo već u 12 mjesecu i da se bliži kraj ove godine, potrebno je napraviti pripremu za zaključak poslovne godine i konačni obračun plaće.

Što je to konačni obračun plaće?  Riječ je o obračunu koji se  sastavlja radi godišnjeg obračuna poreza na dohodak od nesamostalnog rada odnosno konačnog utvrđivanja godišnje porezne osnovice na temelju koje se treba utvrditi konačna obveza za porez na dohodak ili dodatna uplata poreza na dohodak od nesamostalnog rada. Ovaj se obračun sastavlja pri zadnjoj isplati primitka od nesamostalnog rada za radnike u kalendarskoj godini.

Što kaže Zakonom o porezu na dohodak? Ovim zakonom je uređena obveza poslodavca da sastavi godišnji obračun poreza na dohodak od nesamostalnog rada (godišnji obračun plaće) samo za one radnike koji su kod njega bili zaposleni cijelu godinu (porezno razdoblje isplate) pod uvjetom da nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište između gradova i općina koje su propisale plaćanje prireza.

Sigurno se pitate tko je obvezan napraviti konačan obračun plaće?
Sukladno Zakonu, ovaj obračun trebaju napraviti oni poslodavci:

  • koji nisu isplaćivali plaću redovito,
  • koji su pri obračunu plaće napravili neku pogrešku,
  • čiji radnici nisu iskoristili sve osobne odbitke (zbog korištenja bolovanja ili rodiljnog dopusta),
  • ako su se pri obračunu plaće za radnika koristili osobni odbici na koje radnik nije imao pravo.

Sastavljanjem godišnjeg obračuna poreza iz plaće se znatno brže ostvaruje prava na povrat više uplaćenog poreza i prireza, a ukoliko poslodavac ne sastavi konačni obračun plaće propisana je novčana kazna.

Nadam se da vam je pomogla informacija iz ovog bloga.

Adresa: Avenija Marina Držića 4, Zagreb
E-mail:
Tel: +385 1 6311 140
Fax: +385 1 6311 144
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 sati
Subota i nedjelja: zatvoreno
Pratite nas
Sva prava pridržana. | Powered by
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram