| +385 1 6311 140

Računovodstvo „u oblaku“ - Što mi u računovodstvu moramo raditi kako bi ostali u korak s tehnologijom i opravdali svoje povjerenje?

4 siječnja, 2019
Tatjana Žegarac Čorić

Razvoj tehnologije uvelike je doprinio razvoju brojnih djelatnosti te unaprijedio i ubrzao brojne poslovne procese. Taj razvoj evidentan je i u računovodstvenoj djelatnosti. Pojavom naprednih alata i sofwarea unaprijeđen je odnos s klijentom, brzina informacija, kao i točnost i kontrola obavljenog posla. Najnovija pojava je poslovanje online ili „poslovanje u oblaku“ pa tako postoje i računovodstveni softweari koji nude tu mogučnost za našu djelatnost. Neki računovodstveni uredi već neko vrijeme koriste online računovodstvo, a Mateus ga je uveo prije deset godina, stalno prateći trend razvoja tehnologije prilagodio se korisnicima i zahtjevima tržišta. 

Računovodstveni softwarei koji nude mogućnost računovodstva online „u oblaku“ i tehnološki razvoj, zauvijek je promijenio računovodstvo. Računovođe su postali manje orijentirani isključivo na brojeve i više na savjetodavnu domenu usluga, gdje razmatraju nove načine kako pomoći klijentima u njihovom poslovanju. 

Razvoj tehnologije utječe na računovodstvo i na ono što klijenti očekuju. Ovdje su neki važni razvojni događaji i u tehnologiji i poslovanju, koje mi u Mateusu moramo učiniti kako bi zadržali naše klijente, opravdali svoje povjerenje  i ostali u korak s vremenom i tehnologijom.

1. Izvrsno poznavati program Računovodstvo Online (u oblaku)

Online računovodstvo ili računovodstvo „u oblaku“ je popularnije nego ikad prije te postoji čitav niz softvera za računovodstvo u oblaku koje tvrtke mogu koristiti. Softwarei se razlikuju po cijeni, kvaliteti, modulima, mogućnostima, operativnoj prilagodiljivosti te mogućnostima ovisno o veličini klijenata. Na ino tržištu posotje brojni računovodstveni software ali zbog zakonodavnih okvira ne nude dovoljno opicija za naše tržište. Mi se držimo provjerenog sotwarea koji nam zbog ospega djelatnosti i zahtjeva naših klijenata najviše operativno odgovara. 

Svaki sofware ima različite prednosti i nedostatke, širinu pirmjene, veličinu modula i sklonost prilagodbi klijentu. Nakon dugog niza godina rada u određenim ne online programima, odlučili smo se za rad u online programu koji nam je sa svojom ponudom najzanimljiviji i najviše pristupačan. Naši djelatnici su obučeni za rad u Računovodstvu Online, a svaki novi djelatnik od početka dobiva mentora koji ga postepeno uvodi u program. 

Računovodstvo Online pruža: 

  • rad i uvid klijentu u njegove poslovne knjge i financijsko stanje bilo kada unutar 24 sata / 7 dana u tjednu / 365 (366) dana u godini;
  • Bilo kada kada klijentu to odgovara, može unositi i ispisivati izlazne račune, otpremnice, kalkulacije, radne naloge i druge poslovne dokumenate (putni nalog, loko vožnja, Blagajnički izvještaj,...);
  • smanjuje troškove poslovanja klijenta;
  • Klijenti više nemaju potrebu za dostavom dokumentacije u Mateus (višestruka korist: ekološka – ušteda potrošnje papira, vremenska – ušteda vremena, i financijska – nema potrebe za vožnjom i parkingom);
  • upisom ulaznog dokumenata odmah je izvršena priprema podataka za plaćanje putem NetBankinga (Internet bankarstvo) – nema potrebe za ponovnim upisom istih podataka;
  • rad s više skladišta robe (veleprodaja, maloprodaja) i repromaterijala;
  • maloprodaja s fiskalizacijom.

2. Imati odličan odnos s klijentima 

Iako sada kada koristimo RačunovodstvoOnline možemo imati poslovnu suradnju s više klijenata jer nam to omogućuje tehnologija, a sam posao se odvija brže, efikasnije i s minimalnom mogućnosti za greškama, a klijenti više ne moraju dolaziti kod nas u ured i trošiti svoje dragocijeno vrijeme na put, nama je svaki klijent izuzetno važan i na prvom mjestu - stoga mu se posvećujemo individualno. Zajednički radimo procjenu i dogovaramo koje podatke naši klijenti žele pratiti, što im je potrebno za izvršavanje poslovanja, tko će izrađivati i unositi pojedinu vrstu dokumenata. Bez obzira na obim i vrstu dokumentacije – Mateus radi kontrolu, knjigovodsvenu i poreznu obradu, pruža pomoć u radu, priprema potrebne izvještaje za klijenta. 

Posvećeni smo svome poslu i cilj nam je pružiti najbolju moguću uslugu i imati zadovoljne klijente. Trudimo se redovito komunicirati sa svakim našim klijentom, a našu smo dostupnost prilagodili u potpunosti zahtjevima klijenta i dostupni smo kada im je potreban savijet ili pomoć, kada traže povratnu informaciju o svome poslovanju ili kada imaju drugo stručno pitanje – stojimo im uvijek na raspolaganju. 

Zbog toga, s punom odgovornošću možemo konstatirati:

pružamo potpunu potporu poslovanju klijenta;

omogućavamo racionalno korištenje vremena klijenta;

štedimo novac klijentu.

3. Razumijeti odnos računovodstva nove generacije i umjetne inteligencije

Sigurni smo da ste i Vi bar jednom naišli na kako će roboti i umjetna inteligencija (AI) učiniti određene profesije zastarjelima, ali što je s računovodstvom? Slično kao i druge profesije, automatizacija će uskoro zamijeniti ljude u izvedbi izvršnih administrativnih zadataka, kao što su unos podataka i kategorizacija.

Umjesto da računovodstvo bude zastarjelo, mi idemo u susret tehnologiji, ne bojimo se promjena i gledamo kako da automatizacija postane koristan alat koji će nam pomoći u daljenjem poslovanju i kvaliteti naših usluga. Automatizacija će pomoći u poboljšanju usluga, u sto posttotnoj kontroli i točnosti naših usluga. Ako su rezultati unosa podataka poboljšani, a ljudska pristranost uklonjena, računovodstvo će biti jasnije i imati više integriteta. Računovođe će i dalje igrati nadzornu ulogu za povezivanje klijenata i stoga se mogu usredotočiti na druge aspekte poslovanja, kao što su financijski savjeti i pomoć klijentu.

4. Biti pouzdani savjetnici klijentima

Uz sav tehnološki razvoj i promjene koje sa sobom donosi, mi u računovodstvenoj djelatnosti, moći ćemo se posvetiti još više željama i potrebama naših klijenata i biti još bolji poslovni parter i pouzdani savjetnik našim klijentima za sva dodatna financijska pitanja i druge informacije vezane uz zakone i porezne tretmane. Trendovi koje nam zadaje nova tehnologije olakšati će davanje savjeta.  Unos podataka biti će jednostavniji, točniji, precizniji, neće biti mjesta za slučajne pogreške, a s druge strane olakšat će sastavljanje financijskih informacija koje su važne našim klijentima. Ukoliko su izlazne informacije točne i besprijekorne, ukoliko ne trošimo vrijeme na pronalaženje eventualnih grešaka, imat ćemo više vremena to vrijeme uložiti u savjete i pomoć našim klijentima. Za ovu fazu tranzicije koja je neizbježna u našoj djelatnosti, može se reći da će biti izazovna i da će opstati one knjigovodstvene firme koje unaprijed planiraju i pravilno koriste tehnologiju, one druge, smatrat će se na žalost zastarjelima jer neće pratiti trendove i ostati će iza svojih konkujrenata. 

Adresa: Avenija Marina Držića 4, Zagreb
E-mail:
Tel: +385 1 6311 140
Fax: +385 1 6311 144
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 sati
Subota i nedjelja: zatvoreno
Pratite nas
Sva prava pridržana. | Powered by
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram