| +385 1 6311 140

Transferne cijene

7 prosinca, 2017
Tatjana Žegarac Čorić

Jeste li se ikada susreli s pojmom transfernih cijena?

Moj prvi susret s pojmom transfernih cijena bio je na fakultetu, a u praksi sam se prvi put susrela s transfernim cijenama kada sam radila za jedan porezno-savjetnički ured i tada sam shvatila koliko je to zapravo složena tematika.

Prema definiciji, transferne cijene se odnose na uvjete i odredbe koje se primjenjuju na transakcije koje se odvijaju unutar multinacionalnih  i povezanih društava. Obuhvaća cijene koje se naplaćuju između povezanih društava osnovanih u različitim državama za transakcije unutar društva, odnosno prijenos dobara i usluga.

Potrebno je napomenuti da Transferne cijene:

  1. Nisu nužno povezane s utajama poreza.
  2. Nastaju isključivo u poslovnim transakcijama između povezanih osoba.
  3. Su one cijene po kojima povezane osobe međusobno trguju.
  4. Obuhvaćaju promet: dobrima, uslugama i pravima intelektualnog vlasništva.

Prikazat ću par primjera iz prakse:

1. Primjer:

Strano trgovačko društvo XY d.o.o. ima podružnicu xxy d.o.o. u Republici Hrvatskoj. Podružnica ustupa hrvatske radnike matici u inozemstvo po nižoj cijeni njihovog rada od radnika koji su zaposleni u matici na istim poslovima.

2. Primjer:

Matica iz Republike Hrvatske AA d.o.o. ima povezana društva u nekoliko europskih zemalja i njima za istu vrstu robe ispostavlja različite cijene. Tako, ispostavlja povezanom društvu AA LJubljana d.o.o. za proizvod perilicu rublja fakturu za 1000 novčanih jedinica nižu od fakture koju dostavlja za istu perilicu rublja, povezanom društvu AAZurich d.o.o.. Potrebno je definirati međusobne transakcije koje utječu na obračun osnovice poreza na dobit i sagledavaju se one transakcije koje rezultiraju prihodima ili rashodima. Postojanje obveza ili potraživanja može ukazati na nastanak oporezivih transakcija u nekom trenutku, ali se analiziraju samo one transakicje koje u tekućem razdoblju utječu na oporezivu dobit.

3. Primjer:

Povezano društvo BB d.o.o. ima ustanovljene cijene sa svojim povezanim društvom iz zemlje, BBxx d.o.o. koje bi trebale odgovarati tržišnim cijenama. Ukoliko one ne odgovaraju tada nastaje problem za porezne vlasti zbog postojanja mogućnosti da povezana društva koriste transferne cijene za prekogranične transakcije u svrhu smanjenja oporezive dobit.

Tko radi studije o transfernim cijenama?

Ukoliko ste povezano društvo, vjerojatno ste se već susreli sa studijama o transfernim cijenama, ukoliko ćete to tek postati, važno je znati kome se obratiti u tom području. Cijene usluga izrade elaborata o transfernim cijenama su visoke iz razloga što se pri izradi istih koriste međunarodne baze čija pretplata nije jeftina.

Studije o transfernim cijenama rade stručne osobe sa znanjem iz područja poreznog prava, a najčešće su to porezna savjetništva i revizorska društva. Studije se rade između poreznih rezidenata, nerezidenata i domaćih osoba ako je neka od njih u drugom poreznom statusu.

Sa naslova domaćih propisa, transferne cijene regulirane su Zakonom o porezu na dobit (NN br. 117/04 – 155/16, čl. 13 i 14.), Pravilnikom o porezu na dobit (NN br. 95/05 – 01/17, čl 40.), Pravilnikom o postupanju sklapanja prethodnog sporazuma o transfernim cijenama (NN br. 42/17), Zakonom o administrativnoj suradnji u području poreza (NN br. 115/16), Pravilnik o automatskoj razmjeni informacija u području poreza (NN 18/17), Zakon o trgovačkim društvima (NN br 111/93 – 119/15), Zakon o računovodstvu (NN 78/15, 134/15-Uredba, 120/16) i Općim poreznim zakonom (NN 155/16).

U PD obrascu je potrebno iskazati efekat izračuna transfernih cijena.

Rok za izradu studije o tranfernim cijenama je 30.04., a Porezna uprava može tražiti da ih se donese na uvid po njihovom nastanku.

Adresa: Avenija Marina Držića 4, Zagreb
E-mail:
Tel: +385 1 6311 140
Fax: +385 1 6311 144
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 sati
Subota i nedjelja: zatvoreno
Pratite nas
Sva prava pridržana. | Powered by
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram