| +385 1 6311 140

Zašto se veliki, ali i mali poduzetnici sve češće odlučuju na ugovor o tajnosti plaće?

27 siječnja, 2017
Tatjana Žegarac Čorić

Već ste čuli za tajnost plaće i za ugovor o tajnosti plaće, zar ne? Prije nekoliko godina kolegica s faksa mi je ispričala kako je ostala bez posla. Potpisala je ugovor o radu u kojem je jasno navedena klauzula o tajnosti plaće. Povjerila se kolegici s posla o iznosu svoje plaće, kolegica se povjerila drugim kolegama, a vrlo brzo je ta informacija došla i do šefa. Obje su dobile otkaz.

Zakon o radu jedan je od Zakona koji se bavi pitanjem plaća, no u zakonima u Republici Hrvatskoj nije definirana tajna plaća, kao ni odredba o davanju zabranjenih informacija o plaći. Navedeno se definira pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Moja kolegica je svojim postupkom prekršila odredbu ugovora o radu.

Mnoga se velika, srednja, ali i mala društva sve češće odlučuju na klauzulu o tajnosti plaće, ​bez obzira imaju li zaposlenu osobu za poslove knjigovodstva, stoga se odlučuju na opciju vanjske izrade plaće kod ovlaštenog računovodstvenog ureda, a kao razloge odluke navode:

  1. sigurnost (zbog nepostojanja mogućnosti “curenja” informacija o visni pojedine plaće)
  2.  stručnost ( kako je obračun plaća podložan čestim zakonskim promjenama, lakše je trgovačkom društvu odgovornost za taj dio posla prepustiti trećoj strani)
  3. manji su troškovi (smanjenje troškova je uvijek od velike važnosti za trgovačko društvo).
  4. manji je rizik odlaska zaposlenika na obračunu plaća na bolovanje (ukoliko to radi vanjsko računovodstvo, tada ono snosi i rizike, a obračun plaća radi više ljudi, stoga nečije bolovanje ne stvara probleme u tom procesu).

Društva koja se odlučuju na tajnost plaće, žele spriječiti tenzije koje bi mogle nastatati u radnom okruženju. Iznos plaće pojedinca može indicirati njihovu vrijednost za trgovačko društvo. Ako svi zaposlenici znaju iznose plaća svih svojih kolega, mogla bi nastati negativna radna atmosfera, smanjenje motivacije radnika, veliko nezadovoljstvo, pa čak i napuštanje trgovačkog društva te odlazak konkurenciji.

Kako bi ste se osijećali da saznate kako zarađujete više od drugih u vašem uredu?  Biste li se ponašali kao da ste bolji od ostalih kolega?

Kako biste se pak osijećali da ste vi najmanje plaćeni, a svjesni ste da vaš rad vrijedi više od vašeg kolege koji ne radi tako puno, a zarađuje duplo više od vas?

Većina ljudi uglavnom nema osjećaj za sagledavanje plaća drugih kolega na objektivan način i to je najveći razlog zašto se šutnjom o plaćama kupuje “mir u kući”.  Znajući koliko drugi u radnoj okolini zarađuju moglo bi “pojesti” neke ljude, odnosno razvila bi se negativna radna sredina, a to nebi bilo dobro za pojedince niti trgovačko društvo.

Adresa: Avenija Marina Držića 4, Zagreb
E-mail:
Tel: +385 1 6311 140
Fax: +385 1 6311 144
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 sati
Subota i nedjelja: zatvoreno
Pratite nas
Sva prava pridržana. | Powered by
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram